Sprawa jest taka: ściągało samochód w prawo (opony zimowe, 15 stalowe) - myslę sobie może krzywa belka, może zbieżność po prostu... Zmienilem koła na letnie (16 cali raider) i zdziwienie... ściąga w lewo :lol: Samochód ma 50tys km, opony są dwuletnie. Na zimowych była robiona zbieżność ale to nie pomogło idealnie. Może belka się skrzywiła w drugą strone :wink:
Proszę o sugestie
Antek_amb, wiesz miałem to samo ale na 15 stalówkach ściągało (nówki oponki Klebery) a 16' felgi Rider nic . Wyważ alumy na samochodzie bez zdejmowania.A miałeś jakieś bliskie spotkania z krawężnikami czy dziurami?
ja miałem cos podobnego w poprzednim aucie zbieznosc robiłem 2 razy w roku u DUDY w Katowicach ja go polecam bo sie zna facet na zeczy tylko z nim to sie trzeba umówic z tydzien wczesniej ....sprawdz jak masz napompowane i wywazone koła .....i jeszcze raz zbieznosc i powinni ci albo ustawic albo powiedziec co dolega w moim przypadku miałem podłoge troche przesunieta kilka centymetrów ( bo przy wypadku mi koło wyrwało ) i tylko naciaganie zostało ale po miałem prosto jak z fabryki...
koła były wymienione w aso myslę że na tyle jescze są rozsądni żeby je wyważyć, ale nie pytałem. w krawężnik nie uderzyłem,a co do dziur to zawsze coś tam się trafi na naszych drogach ale nic ogromnego. Auto bezwypadkowe
mnie tez ściągało na prawa stronę i nowce-sztuce, zamienili opony miejscani z przodu to ściągało na lewą (oczywiscie wyważone) to zamienilem tył/przod i problem ustal. Potem pojawił sie problem wibracji, ale okazalo się że są strasznie brudne felgi z tyłu - wyczyścili, wyważyli, jest ekstra
Octavia Combi Tour Plus 1,9 TDI ASV '05
President Harry II Clasic + DV 27 S w dziurce po fm-owej + spliter (ale myslę nad drugą dziurką na fm-ową)
Jeżeli po ustawieniu zbieżności ściąga, to wg mnie może być to spowodowane:
- krzywe auto
- hamulce
- uszkodzona opona.
Jeżeli pierwsze i drugie eliminujesz, to sprawdź dobrze opony.
Jeżeli uszkodzona jest jedna z opon (czasami tego nie widać na pierwszy rzut oka), to ma inne opory toczenie niż druga i to powoduje ściąganie. Pokombinuj z przekładaniem kół.
Sprzdana - Octavia II 1.9 TDI Elegance
Obecnie Ford Focus II 1.6 - najlepszy bo służbowy
Komentarz